Dat ik fan ben van tunisch haken hoef ik jullie niet meer te vertellen, dat is inmiddels wel bekend.
Afgelopen week begon het weer te kriebelen. Naast lopende ontwerpen was ik toe aan een tunisch projectje.
Ik ging aan de slag met dubbele draad Scheepjes Softfun en tunische haaknaald 8mm en voor ik het wist had ik mijn kol al klaar. Ik combineerde verschillende steken van de online cursus  (klik) die ik eerder dit jaar gaf.
Mochten je handen ook beginnen te kriebelen, hieronder volgt het patroon!

Ik combineerde in mijn kol drie verschillende steken, die ik om en om haakte. Ik gebruikte een tunische haaknaald 8mm met kabel eraan en 4 bollen Scheepjes Softfun in creme (2426). Ik haakte de hele kol in dubbele draad.

Ik begon met de Tunische steek met overgehaalde lussen (klik voor een filmpje) en haakte hiervoor 11 lossen.
Ik haakte in totaal 20 toeren. In de 21ste toer haakte ik losse hv om af te sluiten. Doe dit niet te strak om dat je later nog hierop gaat haken.

De tweede steek die ik gebruikte was de Tunische Basissteek (klik voor een filmpje). Ik hechte hiervoor mijn draad aan aan de rechterkant van de lossenketting van het eerste blok en haakte 5l. Ik haakte nu weer twintig toeren, maar haakte gelijk dit blok vast aan het eerste blok. Dit doe je nadat je alle steken hebt opgehaald zoals in het filmpje en als laatste steek je je haaknaald in de steek aan de zijkant van het vorige blok. Je maakt een omslag en haalt deze door de steek omhoog. Je haakt nu de toer terug zoals in het filmpje, maar je haakt nu gelijk een omslag door twee lussen. Dit herhaal je alle toeren tot je weer gelijk bent met het eerste blok en sluit ook in de 21ste toer lossig af met hv.

De derde steek die ik gebruikte was de Open Tunische steek (klik voor een filmpje). Hiervoor hechte ik mijn draad aan, aan de rechterkant van de lossenketting van het tweede blok en haakte 10l. Ook hierbij haak je gelijk vast aan het voorgaande blok. Ik haakte ook hierbij 20 toeren en sluit in de 21ste toer af met lossige hv.

Verschillende steken kol

Deze drie steken heb ik in de volgende volgorde gehaakt. Het aantal losse waar ik mee begon staat tussen haakjes erachter. Zoals je ziet wijkt alleen het eerste blok waar je mee start af.

Tunisch gehaakte steek met overgehaalde lussen (11 lossen)
Tunische basissteek (5 lossen)
Open Tunische Steek (10 lossen)
Tunische basissteek (5 lossen)
Tunisch gehaakte steek met overhaalde lussen (10 lossen)
Tunische basissteek (5 lossen)
Open Tunische Steek (10 lossen)
Tunische basissteek (5 lossen)
Tunisch gehaakte steek met overhaalde lussen (10 lossen)
Tunische basissteek (5 lossen)
Open Tunische Steek (10 lossen)
Tunische basissteek (5 lossen)
Tunisch gehaakte steek met overhaalde lussen (10 lossen)
Tunische basissteek (5 lossen)
Open Tunische Steek (10 lossen)
Tunische basissteek (5 lossen)
Tunisch gehaakte steek met overhaalde lussen (10 lossen)
Tunische basissteek (5 lossen)
Open Tunische Steek (10 lossen)
Tunische basissteek (5 lossen)

Nu heb je een hele lange sjaal. Werk alle begin en einddraden netjes weg. Hecht nu aan de rechterbovenkant een nieuwe draad aan haak dan nog 6 toeren Tunische Tricotsteek (klik voor een filmpje). Sluit in de 7de toer lossig af met hv.
Haak ook aan de onderzijde van de kol zes toeren Tunische Tricotsteek.
Vouw nu de kol dubbel met de goede kanten op elkaar en haak de zijkanten aan elkaar vast met hv. Werk de begin en einddraad netjes weg. Zoals je ziet liggen de hv aan de rand van de Tricosteek op de voorzijde van je werk. Hecht nu een nieuwe draad aan met haaknaald 6mm en haak nu aan de rand nog een toer hv rondom. Steek hierbij de haaknaald in de lusjes aan de rand, hierdoor krijg je twee  randen van hv aan je kol. Doe dit ook aan de onderzijde van je kol.
Haak nu ook nog een toer hv met haaknaald acht over de kol waar je de tunische tricotsteek bent begonnen. Doe die ook aan de onderzijde. Dit is waar je blokken begonnen en eindigde. Werk alle draden weg en je kol is klaar!

Heel veel plezier ermee. Ben benieuwd naar jullie kollen! Mail je een foto?

Naam blog

Vindt je het leuk om dit patroon te delen?
Kopieer dan niet het patroon, maar deel het door middel van een verwijzing naar dit blogbericht!
Dit patroon is voor eigen gebruik en mag niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt.